Sıcak Havalarda Çalışmak

Bahar Mevsimine Çalışanlarınızı Hazırlayın!

Oldukça sert bir kıştan sonra sonunda bahar mevsiminin kapılarını araladık. Herkesin bildiği gibi mevsim değişiklikleri çok ağır bir şekilde gerçekleşir. Mevsim geçişlerinde bir çok hastalıkla karşı karşıya kalma ihtimalimiz vardır. Tabi ki çalışanlar olarak vaktimizin çoğunu evimiz dışında ofisimizde ve ya çalışma sahamız dışarda ise dışarda geçiyoruz. Bu yüzden çalışanların mevsim geçişlerine özellikle önem vermesi gereklidir.  Çalışanların şiddetli ve bazen öngörülemeyen hava koşullarına hazırlanmaları gerekir.

Özellikle ofis ortamında yada ısı gerektiren kapalı yerlerde çalışırken ve benzer tehlikelerde çalışanlar için hava sıcaklığı ile birlikte iş sağlığı ve güvenliğine aykırı durumlar oluşmaktadır. Yüksek hava sıcaklıkları, radyant ısı kaynakları, yüksek nem oranı ya da yorucu fiziksel aktiviteleri içeren operasyonlar, ısı ile ilgili hastalığa neden olma potansiyeline sahiptir.

Sıcaklığın getirdiği yorgunluk, sıcak çarpması dahil olmak üzere ısı ile ilgili hastalıklar, sıcaklıklara uzun süreli veya yoğun maruz kalmadan kaynaklanır. Vücudunuz aşırı sıcağında kendini soğutmaya çalışırken, cildinizin yüzeyine kan akar ve sonuç olarak daha az kan beyninize, kaslarınıza ve diğer organlarınıza ulaşır. Bu, hem fiziksel gücünüze hem de zihinsel kapasitenize engel olabilir ve doğru bir şekilde belirlenmez ve tedavi edilmezse ölüme yol açabilir.

Sıcaklığa Bağlı Hastalıklardan En Çok Etkilenen Meslekler

inşaat, nakliye, tarım, asfalt bakım temizliği vb. Bunlarla birlikte peyzaj ve belediye hizmetleri, karayolu taşımacılığı, su taşımacılığı, petrol, yol, su, kanalizasyon borulama faaliyetlerinde çalışanlar da yüksek risk altındadır. Özellikle belirtmek isteriz ki her sektörde olduğu gibi Turizm sektörü gibi bacasız sanayimizde gece gündüz çalışan tüm çalışanlar için risk faktörü yüksektir ve yaz aylarında muhakkak özel önlemler alınmalıdır.

Sıcak Havalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri

Çalışanlarınız uzun süreli ve yoğun bir ısıya maruz kalıyorsa, uygun korumayı sağlamalı ve iş kazalarını önlemek için gerekli adımları atmalısınız. Sıcak havalarda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri aşağıdaki gibidir.

1) Çalışanları gevşek, nefes alabilen ve açık renkli giysiler giymeye teşvik edin.
2) Tutarlı vücut sıcaklıklarını korumak için soğutma yeleği gibi ekipman sağlayın.
3) İşçilerin mola alanlarına yakın yerlerde soğuk su kaynakları oluşturun.
4) İşçilerin güneşten ve ısı maruziyetinden kurtulması için gölgeli alanlarda veya klimalı odalarda kısa kısa molalar vermelerini sağlayın

Aşırı Sıcaklarda Yaşanabilecek Sağlık Problemleri

Yoğun veya uzun süreli sıcağa maruz kalan çalışanlar ısı ile ilgili hastalığa karşı hassastır ve aşağıda sıralanan semptomların bir kısmı açığa çıkabilir.

– Baş ağrısı
– Baş dönmesi
– Bilinç Kaybı
– Ruh hali değişimi
– Hızlı kalp atışı
– Koyu sarı idrar (dehidrasyon)
– Cilt kızarıklığı
– Şişmiş dudaklar
– Üşümeler

Çalışanlar bu semptomları nasıl tanımlayacakları ve bu semptomları yaşayan birilerini gördüklerinde ne yapmaları gerektiği konusunda eğitilmelidir.

Efor OSGB İstanbul; Tecrübeli İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinizde kaliteli ve güvenilir OSGB’dir. Efor OSGB ile Geleceğe GÜVENLE Bakın!

isggm